Isännöinnin lyhenteet selkokielellä – mitä ne tarkoittavat?
Oletko mennyt sekaisin isännöintialan lyhenteistä? Ei hätää, tässä blogissa avaamme ne selkokielellä. Isännöintialalla tosiaan vilisee erilaisia lyhenteitä, kuten IAT, AIT, ITS, ja niiden joukkoon mahtuu vielä lisääkin, kuten IEAT ja KISI.
Lyhenteet liittyvät useimmiten isännöitsijän koulutukseen, pätevyyteen tai tiettyyn rooliin taloyhtiön hallinnossa. Näiden ymmärtäminen voi kuitenkin auttaa hahmottamaan, millaista asiantuntemusta taloyhtiönne käytettävissä on ja millä tavalla eri osaamisalueet tukevat taloyhtiön arkea.
Tässä kattava lista yleisimmistä lyhenteistä ja niiden merkityksistä sekä käytännön esimerkkejä, miten ne näkyvät taloyhtiön hyötynä ja arjessa:
1. IAT – Isännöinnin ammattitutkinto
IAT on vakiintunut lyhenne, jolla tarkoitetaan perusammattitutkintoa isännöinnin alalla. Se keskittyy isännöinnin perusteisiin, kuten kiinteistöjen hallinnointiin, talousasioihin ja asukasyhteistyöhön. Kyseessä on töiden ohessa suoritettava näyttötutkinto, johon useat toimijat järjestävät valmentavaa koulutusta.
IAT-tutkinnon suorittanut isännöitsijä on osoittanut näyttöjen kautta, että taloyhtiön perusasiat, kuten kirjanpito, kokousjärjestelyt ja lakisääteiset tehtävät, hoituvat huolellisesti ja ammattimaisesti. Isännöitsijältä onkin hyvä edellyttää vähintään tätä ammattitutkintoa.
2. IEAT – Isännöinnin erikoisammattitutkinto
IEAT on jatkotutkinto isännöintialan asiantuntijoille, joka keskittyy vaativiin erityisasiantuntijatehtäviin, kuten strategiseen johtamiseen ja alan kehittämiseen.
Taloyhtiö voi hyötyä IEAT-tutkinnon suorittaneesta isännöitsijästä, joka pystyy tukemaan hallitusta pitkäjänteisessä suunnittelussa ja auttamaan taloyhtiön kehittämisessä kokonaisvaltaisesti. Myös IEAT on työn ohessa suoritettava näyttötutkinto.
3. ITS® – Isännöinnin jatkotutkinto
ITS on Kiinteistöalan Koulutuskeskuksen (Kiinko) oma ammatillinen tutkinto, joka vahvistaa valmiuksia toimia ammatti-isännöitsijän tehtävissä ja syventää isännöitsijän osaamista isännöintityön keskeisissä osa-alueissa. Koulutuksen aikana voi suorittaa myös Isännöinnin erikoisammattitutkinnon.
Tutkinnon myötä isännöitsijällä on paremmat valmiudet toimia yhtiön apuna mm. taloushallinnon ja verotuksen erityiskysymyksissä taloussuunnittelusta tilintarkastukseen, osallistua energia- ja ympäristöasioihin sekä riskienhallintaan ja turvallisuuskysymyksiin.
4. AIT® – Ylempi ammatti-isännöinnin tutkinto
AIT on kokeneille isännöitsijöille tarkoitettu Kiinkon jatkotutkinto, joka painottaa strategista johtamista, vaativien korjaushankkeiden hallintaa ja taloyhtiön pitkän tähtäimen suunnittelua. Tutkinto vahvistaa ammatti-isännöitsijöiden valmiuksia johtaa asunto-osakeyhtiöiden toimintaa ja prosesseja kiinteistöalan vaativissa tehtävissä.
AIT-tutkinnon suorittanut isännöitsijä pystyy auttamaan taloyhtiötä suurissa ja monimutkaisissa hankkeissa, kuten julkisivuremonteissa tai energiaremonteissa, varmistaen projektien sujuvuuden ja kustannustehokkuuden. Tutkinto tukee myös isännöitsijän valmiuksia toimia näiden erilaisten kehittämis- ja korjaushankkeiden sekä projektien vetäjänä sekä ohjaa ymmärtämään eri-ikäisten ja -tyyppisten kiinteistöjen teknisiä ominaisuuksia.
5. PerusTEK™ ja JatkoTEK™ – Teknisen isännöinnin koulutukset
Kiinteistöalan koulutuskeskuksen tuottamat teknisen isännöinnin perus- ja syventävät koulutukset, jotka tunnettiin aiemmin nimillä ITS-TEK ja ITS-TEK II. Koulutukset antavat syvyyttä isännöinnin teknisen ylläpidon osaamiseen, erityisesti talotekniikkasaneerauksissa. Lisäksi tutkinnot lisäävät isännöitsijän osaamista sisäilmaongelmien hallintaan, kiinteistön energiatehokkuuden parantamiseen sekä myös näihin liittyvään sopimusjuridiikkaan ja vastuukysymyksiin.

6. KISI™ – Kiinteistösihteeri
KISI tarkoittaa Kiinkon tutkinnon suorittanutta kiinteistösihteeriä, joka tukee isännöitsijän työtä hallinnollisissa tehtävissä, kuten asiakirjojen valmistelussa ja tiedotteissa.
Kiinteistösihteeri takaa, että taloyhtiön hallinnolliset asiat sujuvat mutkattomasti ja että asukkaat saavat tiedon ajankohtaisista asioista nopeasti ja selkeästi.
7. KPT® I/II – Kiinteistöalan kirjanpidon koulutus ja tutkinto
KPT I antaa perus valmiudet asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöiden kirjanpitotehtävien hoitamiseen. Koulutuksen keskeisinä teemoina ovat kirjanpito, tilinpäätöksen laatiminen, jälki- ja lainaosuuslaskenta sekä verotus. KPT II syventää kaikkia näitä ja antaa valmiudet vaativien taloshallinnon tehtävien itsenäiseen hoitamiseen.
8. KIKO™ – Kiinteistösihteerin ja -assistentin syventävä koulutus
Kiinteistöalan koulutuskeskuksen koulutus, joka syventää osaamista muuttuvasta asunto-osakeyhtiölaista, asunto-osakeyhtiöiden taloudellisten tietojen tulkinnasta, asuinhuoneistojen vuokraamisesta ja ongelmatilanteista, avainhallinnasta ja lukitysjärjestelmistä, huoneistotietojärjestelmästä sekä mm. asumisen haasteista ikäihmisillä.
Kun tutustut tiimiimme, niin huomaat, että nimien perästä löytyy monia erilaisia kirjainyhdistelmiä. Uuden oppiminen motivoi meitä ja se näkyy kouluttautumisessa.
Tiimissämme työskentelee niin IAT- ja IEAT-tutkinnon suorittaneita isännöitsijöitä kuin teknisen osaamisen syväluotaajia ITS- ja ITS-TEK-pätevyyksillä. Näin voimme tarjota taloyhtiöille kokonaisvaltaista palvelua aina arjen perusasioista suurten korjaushankkeiden hallintaan ja moderneihin teknologisiin ratkaisuihin.
IAT- ja IEAT -ammattitutkintojen valmentavia koulutuksia järjestetään laajasti eri oppilaitoksissa, esim. Taitotalossa. Alan syventävissä koulutuksissa Kiinteistöalan Koulutuskeskus on puolestaan vakiintunut luottokumppani. 10+ Isännöinnin perustajayrittäjä Sami käy kummassakin säännöllisesti luennoimassa uusille opiskelijoille sekä korjaushankkeista, isännöinnin digitalisaatiosta kuin myös isännöintiyrittämisestä 😉
Meidän kanssamme voit luottaa siihen, että asiat hoituvat ammattitaidolla ja mutkattomasti. Pyydä tarjous!